ARTICLE
16
05d345a9c62147874d64963a58c81a81
Tillbaka

#275 Accelerera med Ola - Intressant, hur menar du då?

Senaste veckan har jag varit med om ett antal olika händelser där människor hör eller läser något för att sedan reagera direkt, utan eftertanke eller försök att förstå. De har av någon anledning känt sig ifrågasatta, kränkta eller påhoppade och reptilsnabbt hävdat sin rätt att uttrycka sin egen åsikt, ofta ilsket, nedvärderande eller raljant. 

Då var det så skönt att äta middag med en gammal vän, som genom åren ofta brukade hamna i liknande situationer själv, och höra hans enkla knep för att nu för tiden ha bättre relationer med alla andra människor i sin närhet. Det handlar om en enkel fråga:

Intressant, hur menar du då?

Han hade bestämt sig för att varenda gång som han kände sig ifrågasatt, påhoppad, kritiserad eller kränkt ställa en enkel fråga innan han reagerade med kraft. Både för att ge sig själv lite betänketid innan han slog tillbaka och för att ge den andre en chans att förtydliga vad han eller hon menade. Intressant, hur menar du då?

Han beskrev det som den enklaste vägen till nya relationer, för i de allra flesta fall så menade den andre faktiskt inget illa. Antingen så hade han tolkat det enligt sina egna (snäva) normer eller så hade den andre inte varit så bra på att förklara sin ståndpunkt. 

Jag tror liksom min vän att de flesta människor är bra och egentligen vill väl, och jag älskar principen att svara med en fråga. Så jag har skaffat mig vanan att reagera med en fråga om jag skulle känna mig påhoppad. 

Vad har du för vanemönster? Är det att kasta dig över tangentbordet för att läsa lusen av andra människor som du upplever irriterande eller är det att fråga för att ta reda på vad de egentligen menar?

Accelerera veckan ut genom att svara med en fråga. Varje gång som du är osäker på vad andra egentligen menar ställer du en fråga för att förtydliga. Börja direkt innan veckan är slut.   

Lycka till! 

Posten senast uppdaterad 10 mar 2016 kl. 15:38

 

Kommentarer

12
10
mar
2016
10 mar 2016: Klockrent! Tack för dagens inspiration. Den tar jag med mig.
// Maria
 
 
Nytt inlägg
 
Skicka

Gratis inspirationsbrev

Veckans Tanke

Kostnadsfritt inspirationsbrev Veckans Tanke. Varje torsdag morgon får du tillsammans med tusentals andra kostnadsfritt våra bästa tips och idéer om hur du kan ha mer kul och göra bättre resultat.

› Läs våra senaste brev
51