ARTICLE
17
267846032cd7ac47ea7be32fcc230eb3
Tillbaka

#276 Accelerera med Ola - Byt ståndpunkt ofta

Jag funderade i veckan på hur tokigt det kan bli när jag bara tar saker för givet. Hur knasigt det blir när jag inte ifrågasätter mina lärda normer som vid närmare eftertanke kanske inte är så smarta.

En av dem är att stå fast vid mitt ord… 

Att om jag väl har tagit en ståndpunkt så ska jag hålla fast i den för kung och fosterland oavsett vad som händer, för att på så sätt visa att jag är en person att lita på. 

Men vid närmare eftertanke så kanske det inte är så bra, då det i så fall innebär att jag från början har tagit en ståndpunkt och att jag därefter lägger all min energi på att försvara den istället för att lyssna på andra infallsvinklar eller ännu bättre lösningar. 

Det är kanske visare att göra tvärtom. Att jag ändrar mig ofta – att jag så snart jag får nya insikter, smartare lösningar eller nya infallsvinklar helt enkelt byter ståndpunkt. Att jag istället för att försvara det gamla håller sinnet öppet för nya lärdomar och för att tänka och tycka på nya sätt. 

Att jag nyfiket tar till mig andra människors kunskaper, förhållningssätt och insikter för att på så sätt hitta bättre lösningar och på kuppen växa som människa. Att andra kan lita på att jag alltid lyssnar för att förstå, och värdera om jag ska ändra min tidigare ståndpunkt. Istället för att andra ska lita på att jag alltid står kvar där jag står, genom att jag krampaktigt håller fast i det gamla.

När bytte du ståndpunkt senast? När sa du senast att du har ändrat dig för att du nu har hittat ett bättre sätt att tänka. Att du bestämt dig för att göra tvärt om?

Accelerera veckan ut genom att ifrågasätta dina gamla ståndpunkter. De var förmodligen smarta när du skaffade dig dem – men fråga dig själv om de fortfarande håller. Börja direkt innan veckan är slut. 

Lycka till! 

Posten senast uppdaterad 17 mar 2016 kl. 10:41

 

Kommentarer

15
17
mar
2016
17 mar 2016: Bra Ola! Andra och nya perspektiv, normkritiskt tänkande! Alltid något nytt att lära och omvärdera!
 
14
17
mar
2016
17 mar 2016: Klockrent smart!!!
// Birgitta Th Åström
 
13
17
mar
2016
17 mar 2016: Klockrent smart!!!
// Birgitta Th Åström
 
 
Nytt inlägg
 
Skicka

Gratis inspirationsbrev

Veckans Tanke

Kostnadsfritt inspirationsbrev Veckans Tanke. Varje torsdag morgon får du tillsammans med tusentals andra kostnadsfritt våra bästa tips och idéer om hur du kan ha mer kul och göra bättre resultat.

› Läs våra senaste brev
51