ARTICLE
49
f73fa3eb9a50ca2cd95d6a47668863bb
Tillbaka

Veckans Tanke - v 51- Det sitter inte i väggarnaDet sitter inte i väggarna utan i huvudet

"Vi gör så här! Det har alltid varit på det här viset, kulturen sitter i väggarna!"

Det är påståenden som jag ofta stöter på när jag håller workshops i förändringsledning, målsättningar eller för att skapa samsyn i företag eller ledningsgrupper. Fast jag anser att det inte sitter i väggarna, det sitter i huvudet.

Fördelen med att kulturen sitter i huvudet är att vi faktiskt kan ändra på den i samma ögonblick som vi kommer på att vi verkligen vill ändra på den.

Problemet är att vi antar så mycket. Jag går själv ofta i fällan att tro att andra tänker och känner på samma sätt som jag. Jag gör grundläggande, omedvetna antaganden om omvärlden som inte nödvändigtvis är sanna. Att jag gör det omedvetet kan också göra de här antagandena svåra att upptäcka själv, så jag behöver antingen ta hjälp utifrån eller se om jag har de önskade resultaten.

Det viktiga i sammanhanget är att du slutar skylla på att det sitter i väggarna, omständigheterna eller andra personer och att du tar ansvaret för att det sitter i ditt eget huvud. Att du, om du vill, kan ändra hur du ser på saker på nolltid.

Vad har ni för kultur där du verkar på dagarna? Inom vilka områden kör ni på enligt gamla tankesätt och antaganden som ni egentligen borde förnya? På vilket sätt bidrar du till att de gamla mönstren och tankesätten finns kvar som en gammal sanning, istället för att du är en av de som förnyar och driver verksamheten framåt?

Lycka till!

Posten senast uppdaterad 21 dec 2016 kl. 15:29

 

Kommentarer

81
27
dec
2016
27 dec 2016: Hej
Så sant. En ursäkt för att inte våga utmana och förändras. Här gäller det att öppna upp sinnet och få medarbetarna att tänka om.
// Tony Möller
 
 
Nytt inlägg
 
Skicka

Gratis inspirationsbrev

Veckans Tanke

Kostnadsfritt inspirationsbrev Veckans Tanke. Varje torsdag morgon får du tillsammans med tusentals andra kostnadsfritt våra bästa tips och idéer om hur du kan ha mer kul och göra bättre resultat.

› Läs våra senaste brev
51