ARTICLE
53
1d71e2b294c33bbab5a4203b95e009c0
Tillbaka

Veckans tanke - v 7 - När den andre har helt felNär den andra har helt fel
 
Det slog mig att: ”Det är bara när jag är övertygad om att jag har helt rätt och den andra har haft helt fel som jag har fått problem.” Orden var mina och de andra nickade instämmande.
 
Jag hade middag tillsammans med ett gäng andra talare och vi satt vid desserten och pratade om tidigare framgångar och utmaningar, när det hade gått riktigt bra och när vi vid något tillfälle hade klantat oss.
 
Ett svidande misstag för mig var för många år sedan i början av min talarkarriär när jag på något magiskt sätt hade lyckats att få nästan hela publiken emot mig. Jag var så uppeldad och så inne i mig själv och mitt eget budskap att jag inte lyssnade på ett par frågor som kom från publiken utan direkt förklarade att jag hade rätt och de hade fel.
 
Jag glömde en av de viktigaste sakerna i all kommunikation. Att lyssna för att förstå!
 
Inte att lyssna för att besvara eller lyssna för att försvara utan lyssna för att verkligen förstå vad det är den andre vill säga. Att inse att jag kanske inte har förklarat på ett tillräckligt bra sätt, eller att det kan finna fler synsätt, som till och med är smartare, än mitt eget sätt att se på saken. Att vara ödmjuk inför att det finns lika många uppfattningar som det finns människor och att det kanske inte handlar om rätt och fel utan bara olika infallsvinklar, där båda faktiskt kan ha ”rätt”.
 
Hur lyssnar du? Hamnar du emellanåt i svårlösta konflikter där alla andra har fel och det bara är du som har rätt? Eller segdragna långbänkar där det bara argumenteras utan att ni kommer fram till beslut? Eller har du blivit bra på att lyssna för att förstå, att ta in den andra personens synpunkter för att hitta en kul och effektiv gemensam lösning.

Lycka till!

Posten senast uppdaterad 14 feb 2017 kl. 18:07

 

Kommentarer

98
17
feb
2017
17 feb 2017: Lyssna är nog den svåraste konsten. "Du har fel" kan man säga om man som ytterst påläst bara ska leverera fakta, som Hans Rosling. Men han lyssnade nog annars, när han inte presenterade sina fakta.
// Pär Landberg
 
97
16
feb
2017
16 feb 2017: Tack
// ylva
 
96
16
feb
2017
16 feb 2017: Tack för tanken. Jag behöver bli bättre på att lyssna för att förstå :)
 
95
16
feb
2017
16 feb 2017: Hur viktigt som helst Ola! Mycket bra att du skriver om det. Världen skulle se fullständigt annorlunda ut (till det bättre!) om var och en tog oss till denna lärdom!
// Per Schunnesson
 
94
16
feb
2017
16 feb 2017: Tack för bra tanke Ola
// Niklas Engström
 
 
Nytt inlägg
 
Skicka

Gratis inspirationsbrev

Veckans Tanke

Kostnadsfritt inspirationsbrev Veckans Tanke. Varje torsdag morgon får du tillsammans med tusentals andra kostnadsfritt våra bästa tips och idéer om hur du kan ha mer kul och göra bättre resultat.

› Läs våra senaste brev
51