ARTICLE
40
00b3711f25c96b0072aaf5a84779dbd0
Tillbaka

Veckans tanke v 41 - Lösa problem eller hitta möjligheter?Lösa problem eller hitta möjligheter?
Jag har jobbat med många organisationer som lägger tid på probleminventering. Jag förstår helt klart deras syfte med att göra det, men jag vet också att det inte är ett effektivt sätt att ta dem dit de vill.

För vi får hela tiden mer av det som vi fokuserar på. Jag menar:
om du vill ha fantastiska lösningar – fokusera på att hitta lösningar (inte problem)
om du vill ha ett fantastiskt bra teamwork – fokusera på vad ni gör då ni verkligen trivs tillsammans (inte på irritationsmomenten)
om du vill känna glädje och ha kul på jobbet – fokusera på de kul momenten eller kollegorna på ditt jobb (och inte på det tråkiga)

Om vi lägger vår värdefulla tid på att gräva i det som vi upplever som fel, problematiskt, dumt eller tråkigt så är det så lätt att vi stannar där.

Istället för en enkel inventering så grottar vi ner oss så mycket i alla negativa saker att vi tappar vår klarsyn. När vi tappar vår klarsyn så tappar vi samtidigt vår glädje, framtidstro och kreativitet. Vi fastnar helt enkelt i ett dåligt tillstånd. Helt i onödan.

Personligen så brukar jag inte behöva inventera mina problem eller leta efter dem för de brukar visa sig helt av sig själva. Då det kan vara lätt att ryckas med och hamna i ett dåligt tillstånd när de visar sig, så brukar jag direkt leta efter fördelen eller lösningen på det som precis hände.

Hur gör du? Fokuserar du på problem eller på lösningar? Grottar du ner dig i detaljer kring problemet eller släpper du det snabbt för att hitta nya, kul lösningar?

Lycka till så hörs vi nästa vecka!

Posten senast uppdaterad 11 okt 2016 kl. 18:57

 

Kommentarer

70
16
okt
2016
16 okt 2016: Tack för dig.
Tänk vad världen skulle se annorlunda ut om det fanns mer Olor som fokuserade på lösningar.

Annette
 
69
13
okt
2016
13 okt 2016: Så jäkla bra du är!
Har precis haft en djup diskussion med en kollega om detta ämne. Stort fokus på att hitta och eliminera den externa fienden, som ofta visar sig vara en intern (sig själv). I stället för att fokusera på att konfrontera problemet och lösa det.
// Key Winved
 
 
Nytt inlägg
 
Skicka

Gratis inspirationsbrev

Veckans Tanke

Kostnadsfritt inspirationsbrev Veckans Tanke. Varje torsdag morgon får du tillsammans med tusentals andra kostnadsfritt våra bästa tips och idéer om hur du kan ha mer kul och göra bättre resultat.

› Läs våra senaste brev
51